Kvalifisert til andre runde i astronomi- og fysikkolympiaden!

Kvalifisert til andre runde i astronomi- og fysikkolympiaden!

Benjamin Mulelid i 3F og Haakon Flink i 3E er begge kvalifisert til andre runde i fysikkolympiaden! I tillegg er Haakon Flink og også David Bull Haugsøen, begge fra 3E, kvalifisert til andre runde i astronomiolympiaden.

Gratulerer til alle tre!!

60 elever kom videre i kvalifiseringen i astronomiolympiaden, og av disse kom David på delt 2. plass!
I fysikkolympiaden kom alle som hadde fått 26 poeng eller mer (av 36) videre til andre runde.

– Kan dere fortelle litt om kvalifiseringen og om de to olympiadene?

– I fysikkolympiaden er det fysikkoppgaver og problemløsing, og vi får ikke lignende oppgaver på prøver på skolen, forteller Benjamin. – Det er mange rare oppgaver, og vi kunne kun øve med oppgaver fra kvalifiseringen i tidligere år, fortsetter Benjamin videre.

– Astronomi er blant annet navnsetting av ulike astronomiske objekter, som stjerner, og innebærer å kartlegge bevegelser av ulike objekter, sier Haakon.

– Astronomi handler en del om klassifisering av stjerner og om å tolke informasjon, forteller David.

– Det er veldig godt gjort å gjøre det så bra i kvalifiseringen til olympiadene! Kan dere si litt om hvordan dere har klart det?

Benjamin forteller at han begynte å tenke på at han ville jobbe mot fysikkolympiaden allerede ved skolestart. Men han visste ikke tidspunktet for olympiaden før noen dager før, og begynte først å øve dagen i forveien! Da tak han for seg 2018- og 2019-oppgavene. Det tok mange timer å jobbe seg gjennom dem, kan Benjamin fortelle.

Haakon sier han fikk sansen for konkurranser i realfag når han gikk på Hillcrest i fjor (vår samarbeidsskole i Minnesota i USA, red.adm.).
– På Hillcrest hadde vi quiz-grupper i både allmennkunnskap og vitenskap som kom sammen for å øve, for så å delta i konkurranser hvor man skulle være først til å trykke på knappen for å svare, sier Haakon. Han forteller at han gikk gjennom de tidligere prøvene for å se hvordan man bør tenke under oppgavene. Han mener han begynte 1-2 uker før kvalifiseringen, og øvde som Benjamin på tidligere øvingssett.

– Jeg såg på en liste på nettet over de ulike olympiadene, og da jeg så astronomiolympiaden, spurte jeg læreren om vi kunne være med, forteller David. – Jeg øvde en del sammen med Haakon, og lånte læreboka i fysikk fra Vg2, som inneholder mest astronomi, fortsetter David.

Dersom de kommer videre til neste runde i olympiaden er det i astronomi først en konkurranse på skolen og så én uke i Oslo dersom man kommer videre. Så er den internasjonale finalen i Colombia, dersom det lar seg gjøre nå.

– I fysikk er andre runde den 2. februar, forteller Haakon. – Og dersom vi kommer videre skal vi ha et kurs før vi deltar i den norske olympiaden, sier han. – De fem beste derfra går til internasjonale finale i Litauen.

Alle tre har tro på at de kan klare å komme seg videre til den nasjonale finalen.

– Hvordan vil dere forberede dere fremover til neste runde?

– Jeg vil spørre fysikklæreren vår, Anne Elisabeth, om hva vi skal gjøre. Og så er det lagt ut oppgaver fra forrige runde, så jeg skal øve på dem, svarer Benjamin.

Haakon sier at han har ikke så mange oppgaver å gå ut i fra, for olympiaden har bare eksistert i ett par år.

Vi ønsker dere lykke til med øvingen og ikke minst neste runde i kvalifiseringen!!

Kristian, Ivar og Ola, alle fra 3F, gjorde det også veldig bra i fysikkolympiaden, og ble hedret med en diplom i fysikkgruppen.

X