Demokrati læring på Utøya for Danielsen elever

Demokrati læring på Utøya for Danielsen elever

Tre heldige elever fra Danielsen Ungdomsskole, reiste sammen med kontaktlæreren sin, Magni Aasebø til Oslo og Utøya får å lære om demokrati-læring sammen med elever fra sju andre skoler.

– Vi var jo spente før vi reiste, men fikk et utrolig sterkt og lærerikt møte med Utøya og jeg må virkelig berømme de som stod bak dette tiltaket, sier Magni Aasebø Valen fra Danielsen Ungdomsskole Haugesund.

Å komme dit som en kristen privatskole var spesielt, og det ble mange samtaler rundt dette. La oss håpe at noen fordommer ble tatt hånd om. Uansett ble elevene godt sammensveiset og Rebecca Moss Johannessen, elev i niende klasse er veldig fornøyd med turen.

– Det var jo litt skummelt i begynnelsen, for vi kjente jo ingen. Men vi ble raskt kjent og trygge på hverandre, og jeg traff en haug med kjekke folk. Og ja, jeg tror jeg har fått 24 nye følgere på Instagram. Det var akkurat som noen av dem kom fra en annen kultur enn oss, og det ble mange diskusjoner på kveldene rundt de forskjellige dialektene våre, sier Rebecca Moss Johannessen.

Ble påvirket av minnesmerkene

Å komme ut til Utøya var en spesiell opplevelse.

– Det var veldig trist, men også en rar opplevelse å være på det stedet hvor 69 mennesker ble drept. Overalt var det minnesmerker og jeg ble påvirket.

Undervisningen om demokrati-læring gav henne mye.

– De la opp undervisningen på en praktisk måte, annerledes enn vi er vandt med, og det var kjekt.

Personlige meldinger

Magni Aasebø Valen ble grepet dagene på Østlandet.

– Jeg synes det var utrolig gripende å se en spesiell tidslinje de hadde laget over det som skjedde tilbake i 2011. Her var det satt opp nøyaktige klokkeslett. Og sterkest av alt var 70 personlige sms-meldinger fra ungdommene og de pårørende. Det var sterk lesning. Arrangøren imponerte meg ved å snu det ekstremt triste til et framtidshåp om at det nytter å jobbe for demokratiet. Faktisk synes jeg det var et veldig fint fokus på menneskeverd. Et av minnesmerkene, var et hus som var bygd opp på et av de stedene hvor mange ble drept. Innvendig hadde huset 69 stolper (antall drepte), som sammen med 500 utvendige stolper (antall folk totalt på øya), som symboliserte hvor stor verdi hver enkelt liv har.

Lærerne hadde også et eget seminar med Solfrid Moldrheim fra Rafto-stiftelsen i Bergen.

– Hun satte et utrolig interessant fokus på hvordan de skal forholde seg til ekstreme holdninger i skolen. Hvordan skal vi ta opp kontroversielle tema i klassen. Hvis jeg får lov, er dette noe jeg vil ta opp med de andre lærerne.

Arrangørene på opplegget på Utøya var Wergelandssenteret (Oslo), Raftostiftelsen (Bergen) og Utøya Stiftelsen.

X