Vellykket studietur til Berlin

Vellykket studietur til Berlin

Årets studietur for 10.klasse gikk i år til Berlin. 61 ungdommer og noen voksne tok av gårde midt på natten og fløy etterhvert nedover til Tyskland. Tema for turen var konstentrasjonsleire og den kalde krigen. Men det første som slo oss da vi gikk ut av flyet, var varmen. Vi opplevde nydelige sommerdager, god mat, godt samhold og ikke minst mange sterke inntrykk.

Første dagen startet med en bussightseeing i Berlin og deretter en guidet omvisning i Stasi-fengeselet. Etter flere ukers undervisning om den kalde krigen på skolen, var det sterkt å få både se og føle på de forholdene som rådet. Dagen etter tok vi restene etter Berlinmuren i nærmere øyensyn. Vi fikk også noe senere møte et tidsvitne som selv hadde forsøkt å flykte fra Øst-Tyskland, med det resultat å oppleve tunge forhør, brutal behandling og til slutt fengsel. Peter Kaup bad oss instendig om å verdsette det demokratiet som vi er en del av i vårt gode hjemland.

Dagen i Sachsenhausen og Ravensbrück var gripende. Selv om mye av konsentrasjonsleirene var enten nedbrent eller sprengt, fikk vi allikevel et inntrykk av hvilke grusomheter som rådet. Hvem kan fatte hva mennesker har vært istand til å gjøre mot hverandre? Samtidig må man bøye seg i beundring over overlevelsesevnen som gjorde at noen, om langt fra alle, kunne forsette et liv etter krigens slutt. Vi avsluttet med en sterk blomsterseremoni ved monumentet i kvinneleiren.

Bare alvor? Neida – vi fikk rikelig tid til shopping, is, brus og også et slottsbesøk  i Sanssoucie. Det fantes visst gode arkitekter før i tiden også.

Se bilder fra turen øverst.

X