3D på norsk trikotasjemuseum

3D på norsk trikotasjemuseum

På miljødagen reiste klasse 3D med lærerne Veslemøy og Maria med buss til Norsk Trikotasjemuseum på Salhus. Der var de i ca 1,5 time og såg kortfilmen «Det var ein gong ein fabrikk…» , fikk omvisning i fabrikken, i karderiet og spinneriet i kjelleren, og videre opp på spoleloftet, og på sy- og strikkeloftet.

Stikkord var teknikk og industrihistorie med lokal koloritt. Spinnemaskinen, strikkemaskinenen og andre maskiner ble skrudd på under omvisningen, og de fikk høre hvordan arbeidsdagen på slutten av 1800-tallet var på hele 16 timer 6 dager i uken! Sommerferien var på 3 dager! Senere bedret forholdene seg, og en normal arbeidsdag var på 8 timer. Både kvinner, menn og barn arbeidet i fabrikken, der gensere, strømper, undertøy, og til og med badedrakter, ble produsert. Alt i både ull og bomull. Til og med under andre verdenskrig var aktiviteten ved fabrikken i gang. Rundt 1940 var det nesten 290 ansatte ved fabrikken! I 1957 var 360 personer ansatt på fabrikken. Samfunnet rundt Salhus kai var et velfungerende samfunn, med skole, butikker, arbeiderboliger og fabrikken i sentrum. Det var spennende og interessant å være der!

De kunne kjenne tekstillukta i fabrikklokalene og kikke på fascinerende maskiner og fargerike garn. Relevant både for historiefaget, norsk, og samfunnsfag.

«Salhus Tricotagefabrik blei etablert i 1859 og lagt ned i 1989. I 2001 opna Norsk Trikotasjemuseum i fabrikklokala. Salhus Tricotagefabrik er eit av dei 11 nasjonale industriminna som Riksantikvaren prioriterer.
I løpet av 130 år produserte fabrikken garn, og strikkemaskinane produserte metervare som blei omsydd til undikkar, undertrøyer, sportskler, sokkar, kluter og anna. Varemerket Krone Maco er herifrå» (http://www.muho.no/salhus-trikotasjefabrikk/)

Museet på Salhus har også en koselig kafé og en spennende museumsbutikk, men klassen rakk dessverre ikke å bruke tiden her da videre program for miljødagen skulle foregå i sentrum.

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

X