Året på Hillcrest

Året på Hillcrest

Endre Lunde og Ingrid Apelthun gikk på Hillcrest Lutheran Academy i USA forrige skoleår, som er samarbeidsskolen vår i Minnesota. Et flott skoleår med mye sosialt, gode venner, påsketur, skole og lekser, gitarspilling, filming, Gud og mer.

img_0585

Hvordan opplevde dere den første tiden på Hillcrest?

– Alt var nytt og forskjellig fra det vi var vant til, men det gikk likevel helt greitt fordi vi var mange norske sammen, sier Endre. – Og det var en fin variasjon fra det vi har gjort før.

– Veldig annerledes i forhold til Danielsen, men på en bra måte, mener Ingrid. – Sporten tok mye tid i starten, med kamp og trening. Hun forteller at det var mye å gjøre i begynnelsen når alt var nytt.

Hvordan gikk det med språket?

– Det gikk fint, sier Ingrid. – Amerikanerne var overrasket over at vi er så flinke i engelsk, og så er de veldig fleksible med oss i starten, fortsetter hun. Endre forteller at veldig mange av de norske kunne engelsk godt fra før, så det gikk helt fint.

Kan dere fortelle litt om skolen og skolehverdagen?

– Vi hadde samme timeplan hver dag med 7-8 skoletimer daglig. Lærerne hadde mange fag hver, og det var andakt hver time, forteller Endre.
Ingrid syntes at vanskelighetsgraden var passelig når det gjaldt fagene. Sosiologi var i grunnen lettere mens økonomifaget syntes hun var litt mer krevende.

Hva med karakterene?

Endre som hadde realfag syntes at det var få prøver i forhold til her på Danielsen. Men sier at det var en del lekseprøver for å se om man fulgte med i faget.

Ingrid som hadde samfunnsfag syntes det var en del prøver og lekseprøver, men heldigvis gikk mange av dem ut på avkrysning. Leksene talte 50 prosent av karakteren.

Ingrid var positivt overrasket over boforholdene på «dormen», og hadde eget rom store deler av året. Også Endre syntes det var overraskende greitt, med stort rom og ikke minst en god seng.

Hva gjorde dere på i fritiden?

Ingrid forteller om ulike aktiviteter man kunne delta i, som å spille i band, delta i kunst- konkurranser og matematikkonkurranser. Selv deltok hun ikke i sport, men filmet alle basketballkampene for Varsity laget.

Endre forteller at noen hadde sport hele året gjennom alle tre sportssesongene. Selv spilte han fotball om høsten, men deretter hadde han mer fritid. Han spilte også gitar i to ulike band, noe som tok en del tid.

Var det noe dere savnet det året dere bodde i USA?

Verken Ingrid eller Endre kunne komme på noe spesielt de savnet. Endre reiste dessuten hjem til jul, mens Ingrid feiret italiensk jul i New York, New Jersey. Senere dro hun også til Florida og feiret nyttårsaften.

Hva opplever dere i etterkant som det mest betydningsfulle fra året på Hillcrest?

– Det vi lærte på skolen om kristendommen gjennom bibeltimer, skolesamlinger og annet. Vi hadde bibeltime som fag hver dag og annenhver dag hadde hele skolen skolesamling. Gudstjenestene i kirke hver søndag var også obligatorisk, forteller Ingrid.

Endre trekker fram bibeldagen de hadde, og synes han lærte en god del om kristendommen som han ikke kunne fra før. – Og så var det positiv stemning på møtene, påpeker han.

Er det noe dere savner nå som dere er vel tilbake i Norge?

– Jeg savner fellesskapet med alle ungdommene, forteller Ingrid. – Og maten vi spiste ute, legger hun til.

– Det var spesielt å bo så tett, framholder Endre. Videre forteller han at han kommer til å savne prisene og det å kunne samle en gruppe og gå ut og spise på restaurant uten at det koster en formue. Det å spille i band, ha sport på skolen og ha skolesamlinger syntes han var veldig bra og er noe han savner mye.

Ingrid trekker fram påsketuren som en stor opplevelse, hvor alle de norske var to uker på tur på Østkysten. – Asbjørn er ekspert på dette med immigrasjon til USA, påpeker Endre.

– Takk for intervjuet!

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

X