Fascisme i vår tid

Fascisme i vår tid

I dag var klasse 1b i Bergen kunsthall på en politisk kunstutstilling. Tilbake på skolen skulle de skrive en oppgave i norskfaget , og da skulle emnet være knyttet til utstillingen.

Details var navnet på kunstutstillingen, laget av et kuratorteam fra Serbia. Utgangspunktet deres var fascisme, og tanken var at jo mer man forsterker detaljene i et samfunn, desto mer forsterkes fasciscmen. Ønsket deres var at vi alle tar stilling til høyreekstreme krefter, og kanskje spesielt etter 22. juli.

Utstillingen inneholdt alt fra beskyttelsesjakker for å beskytte seg mot vold i samfunnet, til filmintervjuer med opprørere. En serbisk kunstner som driver mye med performance hadde laget en film hvor hun ville finne ut hvilke reaksjoner hun møtte dersom hun gikk rundt med våpen i hånd i Beograd. I løpet av en 2-måneders periode gikk hun partisanernes rute hver dag, flere timer om dagen, og opplevde likevel ingen reaksjoner på våpenet.

Det eneste norske prosjektet i utstillingen var en minimann i form av Vidkun Quisling, stående oppå en brunost.

Ordet quisling har siden andre verdenskrig blitt brukt i betydningen «forræder», og er i følge omviseren det eneste norske ordet i det engelske språket. Når vi tenker på norske produkter med nasjonal identitet tenker vi først og fremst på positivt ladede begreper mente omviseren, som fisk, olje, brunost osv, og iallefall ikke på ord som quisling.

Det fargerike maleriet står for satelittovervåkningen, og sammen med en film om droner skulle dette få oss til å reflektere over den etterhvert så omfattende overvåkningen i samfunnet, og hva den gjør med oss og samfunnet for øvrig.

Siste del av utstillingen viste ved hjelp av 5 storskjermer klipp fra en israelsk dokumentar. Dokumentaren var laget ut fra en palestinsk synsvinkel, hvor Israel blant annet ble kritisert for innestengingen av palestinerne.

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

X