I misjonærenes fotspor

I misjonærenes fotspor

I flere år har elevene ved Danielsen VGS samlet inn penger til Tabor Evangelical College i Etiopia. Årets elevaksjonskomité var nylig i Etiopia for å se og oppleve denne skolen og andre av misjonens prosjekter. Det ble en tur med svært mange inntrykk og opplevelser.

Tabor Evangelical College har like mange elever som DVS og består av 9.-12 trinn, en bibelklasse og en misjonsklasse. Slik som ellers i Etiopia foregår all undervisning på engelsk. Undertegnede fikk besøke samunnsfagsundervisningen på 11. trinn, hvor korrupsjon og dessuten likestilling i Etiopia var den dagens tema. Det var svært interessant å høre og se på hvordan det foregikk, og jeg skulle gjerne vært med i flere timer. Senere var det lagsmøte ute på gressplenen. En engasjert elev hadde ca 100 tilhørere og talte med stor glød i over et kvarter.

Elevene på Tabor hører til de heldige som får gå på videregående skole. Det er bare en svært liten andel etiopiske ungdommer som får en slik mulighet. Dermed er Tabor-elevene også svært ivrige, og ønsker å gjøre det best mulig.

Tabor skole ligger i byen Awasa, hvor vi også var på gudstjeneste søndag formiddag. Besøket i Mekane-Jesus-kirken ble en mektig opplevelse. Et par tusen mennesker var samlet, hvorav de fleste måtte sitte utenfor forsamlingslokalet. Til tross for det store antallet mennesker var det stille som før stormen, og det gjorde inntrykk å se hvor godt menigheten fulgte med på det som foregikk. Vi skjønte imidlertid lite og ingenting av det som ble sagt, og måtte nøye oss med litt oversettelse fra vår kjære guide.

På veien til Arba Minch fikk vi se et svært vakkert og frodig Etiopia. Mye vann i elvene gjorde imidlertid fremkommeligheten noe problematisk, da elvene gikk over veiene.

Fra Arba Minch reiste vi til Chencha, for å se på tradisjonelt landsbyliv. Det ble en tøff opplevelse å se hvor enkle bo- og leveforholdene kan være i dagens Etiopia. Sterkt inntrykk gjorde det også å se hvordan små barn på en helt annen måte enn her hjemme blir overlatt til seg selv, og hvordan de i tillegg må ta ansvar for sine enda mindre søsken.

 

 

Videre reiste vi til Gidole, en by på 2200 meters høyde. Der besøkte vi både et sykehus, en barnehage og en skole som NLM startet. Nå var disse institusjonene gitt til henholdsvis Mekane-Jesus-kirken og den etiopiske stat, så NLM hadde trukket seg helt ut av disse prosjektene. Vi ble møtt med stor interesse i barnehagen og på skolen, og på sykehuset trodde de vi var sykepleierstudenter, så vi ble ønsket velkommen inn til alle slags behandlinger. Det sistnevnte takket vi stort sett nei takk til.

Det var også et mor-barn prosjektet i Gidole som gjorde stort inntrykk. Gjennom prosjektet får mødre i risikosonen opplæring i ernæring til spebarn. Ved å lære de nybakte mødrene opp til å øke variasjonen i kostholdet har antallet feilernærte barn i byen gått sterkt ned. Opplæringen består i å lære dem å benytte nærmere 10 forkjellige kornsorter(der har vært vanlig å bare benytte èn kornsort) og dessuten å i større grad ta i bruk noe av den gode lokale frukten.

Lunsjen ble inntatt i kirkens café, hvor vi ble svært godt mottatt. Menigheten i byen har vokst enormt siden de første NLM-misjonærene kom på 1960-tallet. Dengang var det så og si ingen kristne i byen, mens idag kommer det flere tusen til gudstjeneste hver søndag.

Vi var så heldige å ha guiden Liv Hushagen med oss hele tiden, en fantastisk guide med 30 års fartstid som misjonær i Etiopia.

Returen til Addis bar mildt sagt preg av oversvømte veier, men vi klarte det til slutt.

Turen var til stor inspirasjon for elevaksjonskomiteen, og vi er takknemlige for at vi fikk denne muligheten.

 

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

X