Klasse 1D vant 30.000 kr i BTbatt-konkurranse

Klasse 1D vant 30.000 kr i BTbatt-konkurranse

1D er vinnerne av vårens skolekonkurranse i BTbatt!

I perioden fra 20. januer til 20. april har klassen hatt 38 innlegg på trykk! De 30.000 kr vinnerne nå får skal de bruke på klassetur. Vi gratulerer 1D med seieren!! 

Nedenfor er noen av innleggene som 1D vant BTbatt-konkurransen med. De er alle skrevet av Maria Markhus Jacobsen.

skolekonk

Faksimile fra Bergens Tidende, fra 20. april 2012.

Musikksmak

Jeg leste Andreas (17) sitt innlegg om metal i btbatt for noen dager siden. Det var en herlig start på morgningen, for jeg er så enig i det han skriver!

Respekt er noe vi kunne vist litt mer av i hverdagen. Blant annet når det kommer til oppførsel i forhold til hverandre, religion, humor og – musikksmak.

Jeg har gjerne litt annerledes musikksmak enn de fleste andre, og det forstår jeg. Men når jeg en gang i blant setter på en liten truddelutt hører jeg ”Ååå, slå av!” fra alle kanter av klasserommet. Jeg forventer ikke at alle skal like det jeg hører på, bare tål en sang, eller to. Tross alt holder jeg ut med musikk jeg vil kategorisere som ”bråk”. Hva med å bare være positiv til hverandres musikksmak, og ikke dømme før vi har hørt hverandres ”bråk” skikkelig?

Metal-nørd

 

Usunn lunsj

Jeg blir litt fortvilet når jeg ser hva mine klassekamerater kjøper i lunsjen. Ofte er det bolle, brus og sjokolade som blir sendt nedover båndet i kassen. Nå mener jeg ikke å være en ”sunnhetsfreak” som overreagerer på ungdoms matvaner – jeg er selv 16 – men jeg blir litt bekymret når jeg ser andre 16-åringer trykker i seg menger med søtsaker. Ingen har godt av å konstant proppe seg med usunnheter.
Men jo, selvfølgelig er det helt ok+ å skeie ut på en fagdag, men når det blir hver bidige dag så kan det få konsekvenser.
Jeg vil bare ydmykt be ungdommer tenke litt mer over matvanene sine, ta deg heller en brokkoli!

Maria, 16 år


Eit umoralsk program

«Trekant» er eit omstridt program som går på NRK. Det går ut på at tre ungdommar flytter saman i eit hus over en lengre periode. Mens dei bur der, skal dei lære om seksualitet og andre seksuelle øvingar. Det blir ikkje nemnt at det skal vere kjensler inni biletet

Som kristen meiner eg at dette programmet går for langt. Bibelen seier at sex skal haldas innanfor ekteskapet. Sex er ein gåve frå Gud som skal sparas til ein er gift. Unges bilete av sex blir øydelagt og «Trekant» bidreg ikkje akkurat til å rette det opp igjen. Sex skal vere noko fint og heilag som du skal dele med ein person – din ektefelle. Ikkje noko daglegdags som du gjer med dei du vil gjere det med.

Sjølv om ein nødvendigvis ikkje er kristen, er det likevel fornuftig å vente så lenge som mogeleg med sex. Når du har sex med nokon, slipp du ein person så tett innpå deg som det går an. Det er klart det set merkjer. Sex er det mest personlege to menneske kan dele og det knytast band som dei kanskje ikkje legg merke til med ein gong.

Ifølgje programmet blir du ikkje påverka av å ha sex med alle du møter

«Trekant» framstiller sex som noko heilt naturleg som alle gjer utan å nødvendigvis vere i eit forhold. Sex blir også framstilt som noko du ikkje klarer deg utan, at det er noko du må ha i løpet av livet. Er det verkeleg det? Det finnast ingen motpol, som viser at det går an og til og med er meir fornuftig, å vente.

Er det den bodskapen NRK vil sende ut til ungdommen? At om du ventar med sex er du unormal og sprø? Det blir ikkje nemnt at det skal vere kjensler inni biletet ein gong. Det er ikkje meininga at alt skal praktiserast og «Trekant» strekk grensene for langt. Det blir ikkje nemnt at ein skal vere i eit forhold, enda mindre at ein skal vere gift.

Ifølgje programmet blir du ikkje påverka av å ha sex med alle du møter. Deltakarane er på ein måte blitt robotar som ikkje blir påverka av noko seksuelt. Det går ikkje an å behandle sex på den måten utan at det er farleg. Vern deg sjølv mot dei usunne inntrykka media gjev. Ha respekt for deg sjølv, ikkje la deg pressa av dei som seier at du må.

Maria Jacobsen (16)

Selvstendighet

Det er viktig å ha egne meninger”, sier samfunnet. ”Stå for det du mener!” ”Vær deg selv!” ”Ikke bry deg om hva andre mener!” ”Vær selvstendig!” Dette er noe vi alle sier. Alle er enige om at å stå for det du mener er en viktig og god egenskap. ”Det er svakt å føye seg etter anders meninger, det er bra å gå mot strømmen”, lærer samfunnet oss.
Er det virkelig slik? Nei! Hvis du uttrykker dine meninger, og de ikke er lik som alle andre sine, får du høre det. Når noen faktisk går mot strømmen, er det plutselig ikke viktig og bra å være selvstendig lengre. Da blir du utstøtt, nedtrykt og motkjempet. Plutselig får du leksjoner fra alle kanter om hvorfor du bør endre mening. Det går visst ikke an å bare akseptere at vi har forskjellige meninger.
Hvorfor er det slik? Hvordan ble samfunnet så hyklersk? Burde det ikke bare være mulig å innse at vi er forskjellige med forskjellige meninger?

”Stabass”, 16

 

Påsken

Vi går snart inn i et av årets vigtigste høytider: Påsken. Og vi gleder oss! Jeg gleder meg ihvertfall! Påsken er en koselig høytid, fylt med god humør og lange skiturer. Tradisjoner som påskeegg, gul påskepynt – som kyllinger og kaniner, påskerenn på fjellet og kvikklunch, appelsin og kakao på skitur vedlikeholdes med glede! Den typiske nordmannen gjør sånn ca. dette i påskeferien.

Men er det ikke noe vi glemmer? Hvor har det blitt av påskebudskapet? Grunnen til at vi ferier påske: Jesus! Hva skjedde med den historien?
I Norge feirer vi tross alt påske opprinnelig på grunn av Jesu død og oppstandelse. Jesus ofret sitt skyldfrie liv slik at vi syndere kan bli frelst idag. Tenker vi på det når vi står på ski i påskesolen? Tviler.

Vi må bli flinkere til å huske! Ta deg et minutt og tenk litt over hvor mye påsken betyr. Hvor mye det betyr at Jesus faktisk døde og stod opp for DEG!

Det er så leit og fortvilende at det opprinnelige budskapet drukner i vår egen påskepynt.

Maria M. Jacobsen, 16 år

 

Terrorbatt

Jeg vil gjerne si noe som jeg vet mange kommer til å være uenig med meg i. De fleste i samfunnet mener Anders Behring Breivik er et ondskapfullt beist som fortjener å lide samme skjebne som han påførte mennesker rundt Hovedkvarteret og ungdom på Utøya. Noen mener han er syk, andre ond.

Jeg føler jeg er den eneste som faktisk har litt medlidenhet med mannen. Ikke misforstå – det han gjorde var grusomt og utenkelig grusomt, og jeg skulle ønske vi kunne skru tiden tilbake, men jeg prøver å se på Breivik som min neste.

Han har et forvrengt virkelighetsbilde. Han har nok ikke forstått hva ytringsfrihet og menneskerettigheter går ut på. Jeg får rett og slett vondt på hans vegne. Han er så ødelagt uten å vite det selv, og tror det er greit!
Det er hjerteskjærende!

Det er oppe til vurdering nå om han skal dømmes til fengsel resten av livet. Hvordan skal han få orden på livet sitt hvis han sitter bak lås og slå hele tiden?

Maria Jacobsen, snart 17

 

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

X