Politikk-ekskursjon til Brüssel

Politikk-ekskursjon til Brüssel

I ekskursjonsuka i mars var politikk -klassen i Vg3 i Brüssel for å besøke de ulike EU-institusjonene.

EU sine forskjellige instititusjoner ligger hovedsakelig i Brüssel. Elevgruppa og de to lærerne som var med fikk omvisning og foredrag først i EU-Rådet (tidligere Ministerrådet) og senere i Europaparlamentet. Det var utrolig interessante og lærerrike foredrag, enten man kom som EU-skeptiker, EU-tilhenger eller som usikker i saken. I «Norway House» i Brüssel holder  den norske ambassaden og den norske EU-delegasjonen til, og her fikk gruppa fordrag om den norske EU-delegasjonen sitt arbeid. Deretter var det omvisning i det nylig totalrenoverte «Norway House», som nå fremstod som en god markedsfører for ny, norsk design av høy kvalitet.

Det ble også god tid til å se seg om i Brüssel, og da særlig Grand Place-området, som er «hjerte» av Brüssel, omgitt av karakteristiske, vakre bygninger.

Nest siste dagen var det tid for å reise til Den internasjonale straffedomstolen i Haag, som etterforsker og straffeforfølger enkeltindivider for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Politikk-gruppa fikk møte både en etterforsker og en dommer ved straffedomstolen, og deretter var det omvisning og foredrag. Dagen i forveien hadde domstolen, som er relativ ny, for første gang avsagt en dom i en straffesak, så det var et historisk tidspunkt for domstolen. Besøket ga et lite innblikk i hvor brutalt livet kan være for mange, og satte mange tanker i sving hos elever og lærere.
Det var også meningen at elevene skulle få overvære en pågående rettssak, men denne ble dessverre stengt for offentligheten.

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

X