Rett inn på medisinstudiene

Rett inn på medisinstudiene

Sara Helen Romarheim, Peder Bruun, Eivind Fluge, Stian Haug, Vegard Heradstveit og Peter Taule Sivertsen var alle ferdig med Vg3 på Danielsen i fjor og gikk deretter rett inn på medisinstudiene. Det er imponerende! I kantinen deres på Haukeland fikk vi vite mer om hvordan de hadde klart å gjøre det så bra på videregående.

Fra venstre: Peder, Stian, Vegard, Sara, Eivind. Peter var ikke tilstede da bildet ble tatt.

– Hva gjorde at dere valgte medisin-studiene?

– Jeg hadde bare lyst til å komme i gang, og vurderte både bibelskole og lærerutdanning. og likte biologi. Jeg hadde lyst til å jobbe med mennesker, og til slutt ble det medisin, svarer Vegard. Det er en bred utdanning, så man kan bli masse forskjellig, fortsetter han.
– Å være lege er et spennende yrke, og jeg liker fagene her, sier Eivind.
– Det er kjekt å komme i gang, og man har alltid muligheter å ta fri underveis, i alle fall i et halvt år, mener Sara.
– Hvis man venter to år før man begynner kommer man i en annen ordinær kvote, og da er snittet mye høyere, forteller Vegard.
– Det er en bonus at det er vi er mange som kjenner hverandre, sier Stian.

De opplever at det å studere er mer fritt sammenliknet med å gå på videregående. Det er ikke så mye som er obligatorisk, og de kan selv bestemme når de vil lese.

– Vi har ikke prøver, så vi kan styre mer selv, sier Eivind.
– Det er mange flere folk på kullet, så man må være litt mer aktiv for å bli kjent med folk, mener Peder.
– Her må man møte mer forberedt til undervisning for ikke å ta igjen ekstra mye i etterkant, sier Sara. Det tok litt tid å komme inn i det, så i starten var jeg ikke i forkant, fortsetter hun.

De forteller at man måtte ha 5,88 i snitt i fjor for å komme inn på medisinstudiene.
–      Hvor hardt måtte dere jobbe på videregående for å få et så godt vitnemål?

– Jeg jobbet mye, og jevnt og strukturert, forteller Eivind. – Det var taktisk å dra til USA å få realfagspoeng. (Fem av dem tok Vg2 på en av våre samarbeidsskoler i USA og gikk derfor i samme klasse i Vg3. De elevene som tar Vg2-året i USA får bare «godkjent» på vitnemålet i vg2, og ikke karakterer. Red.Anm.).
– Det er viktig å passe på å få nok fritid, mener Peder.
– Jeg valgte fag litt taktisk, det vil si de fagene jeg trodde jeg ville få best karakterer i, for eks S-matte i stedet for R-matte, svarer Sara.

– Har dere noen tips til hvordan man kan gjøre det best mulig på videregående?

– Alle vi seks var enten engasjert i menighetsarbeid eller lignende, og det er lurt. Ellers blir man fort utbrent, mener Vegard.
– Man må sette seg noen mål, sier Peder.
– Det er viktig å ikke få panikk selv om man ikke gjør det så bra til jul, mener Vegard. – Man bør ikke tenke for mye på karakterene.
– Det er lurt å jobbe mest med de viktige fagene, de som er avgangsfag, sier Eivind.
– Mange tenker det er full krise hvis man ikke kommer inn med en gang, men på medisinstudiene er det veldig vanlig å vente tre til fire år før man begynner, forteller Sara.
– Å jobbe i grupper er lurt, mener Eivind.
– Repetere ved å snakke høyt for seg selv kan være bra, sier Stian.

Eksamen står for turen for de alle seks, så vi ønsker lykke til med lesingen og ellers med studiene! Og tusen takk for intervjuet!
Peter Taule Sivertsen var ikke tilstede da intervjuet ble foretatt.

X