Språkekskursjon til Berlin

Språkekskursjon til Berlin

21 elever og 3 lærere hadde en flott uke i Berlin i ekskursjonsuka i mars. På dagtid gikk elevene på språkskole for å lære mer tysk Etter skolen hadde språkskolen guideturer for oss i storbyen, hvor vi fikk se og oppleve mange av de mest kjente severdighetene i Berlin, som Berliner Dom, handlegata Ku´damm, Berlins eldste bydel, Nikolaiviertel, og Riksdagen, hvor vi så på den historiske utstillingen og utsikten over Berlin på kveldstid. I Gedächniskirche, som nå er et antikrigs-minnesmerke, så vi hvordan kirka så ut før bombingen under krigen, mens i det gedigne Minnesmerket over Europas myrdede jøder søkte elevene å oppleve hvordan det var å bli forvirret mellom et virvar av store sementblokker.

Ellers spiste mange av oss deilig is på Potsdamer Platz, og det fra en meget lekker ismeny. Sjokolade kjøpte vi til å ta med hjem fra det flotte sjokolademuseet, hvor flere av byens byggverk kan beskues – alle vel og merke kun laget av sjokolade!

Én ettermiddag brukte vi til å høre foredrag om det delte Berlin. Vi så på muren, som i nesten tretti år gikk tvers gjennom byen og dermed delte byen i to. I utendørs-utstillingen i Bernauer Strasse fikk vi med egne øyne se hvordan området rundt muren vanskeliggjorde flukt. I Tränenpalast, som inntil murens fall var avskjedshallen for østtyskerne som fikk visum til Vest-Berlin,  så vi gjennom film, bilder og gjenstander hvordan mange av de tårevåte avskjedene fant sted.

Vi dro på halvdagtur til Potsdam, som er en vakker småby utenfor Berlin. Potsdam har store slott med vakre parker fra den preussisiske storhetstiden, og selve bykjernen er flott restaurert. Vi hadde en rolig og avslappende ettermiddag sammenliknet med hektiske Berlin.

Elevene bodde privat hos tysktalende vertsfamilier. Der fikk de testet ut og forbedret tyskkunnskapene sine, og fikk en liten smakebit på tysk kultur.

Det ble også god tid til shopping, i flere ulike bydeler i Berlin. Og siste kvelden gikk vi alle ut for å spise sammen i en svært bråkete restaurant, men med både knallgod og rimelig pizza og pasta.

X