Sumobryting og jordskjelvsenter

Sumobryting og jordskjelvsenter

Forskerlinje-elevene i Vg3 kom nylig tilbake fra en 10 dager lang studietur til Japan. Marius Hjortland, Simon Stava og Torbjørn Smith forteller her litt om hva de gjorde og opplevde under oppholdet.

– Hva husker dere best fra Japan-ekskursjonen?

– Atombombemuseet og jordskjelvsenteret i Kobe, svarer Marius. – Og det gøyeste var sumobrytingen, forteller han videre.

– Baseballkampen, for det var mye action på tribunen, sier Simon.

Torbjørn synes japanerne i seg selv gjorde stort inntrykk. – De var veldig annerledes enn nordmenn. Vi nordmenn er ikke så hyggelige som vi tror og vi har store albuer, mens japanerne er høflige og bukker når en skal inn på toget, hevder han. Torbjørn forteller også om hvor flittige de er og hvor mye de står på, for eksempel under naturkatastrofer, da de begynte å bygge opp igjen med en gang.

– Det gjorde inntrykk på jordskjelvsenteret i Kobe å se hvordan folk delte ut varer og skrev små kassalapper for hånd i 1995, for de hadde ikke kasseapparat, forteller Simon.

Marius synes atombombemuseet gjorde størst inntrykk. Han forteller at inntil 1945 var Hiroshima en militærby, men i løpet av et øyeblikk ble byen en fredens by.

– Hva lærte dere som dere kan bruke på forskerlinja?

– Om superkonduktivitet – om hvordan en kjøler ned en leder for at den skal få tilnærmet null motstand slik at den får mye bedre ledeevne, sier Simon.

– Vi var på teknologimuseum på en kunstig øy med mye ny og japansk teknologi, roboter og sånne ting., forteller Torbjørn.

– Noe dere ellers vil fortelle?

– Det var ikke noe tyggigummi på gatene og ikke noe søppel, sier Simon.

Torbjørn forteller at det var veldig greitt å ta toget i Japan, og det var den eneste måten å komme seg raskt fram på. – Lyntoget Shinkansen går 320 km/ timen, har ingen lyd og er veldig behagelig.

Alle tre kan gjerne tenke seg å dra til Japan en gang til!

– Takk for praten!

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

X