– Tør vi la være å gjøre noe?

– Tør vi la være å gjøre noe?

Danielsen VGS spilte FN sitt klimatoppmøte på onsdag, og hele skolen deltok i rollespillet. Dagen ble innledet med et inspirerende og motiverende innlegg fra byråd for klima, Filip Rygg.

Klimatoppmøtet bestod av ulike typer forhandlinger; forhandlinger internt i det enkelte land, temaforhandlinger knyttet til for eksempel fiskeri-, luftfart- og turistnæringen, og bilaterale forhandlinger hvor delegater fra to ulike land møttes. Gjennom forhandlingene skulle det tas stilling til fire forhandlingsspørsmål, som landenes ledere så skulle stemme over på slutten av toppmøtet.

Forhandlingene var tidvis tøffe, men viste også stor vilje til samarbeid. Resultatene fra avstemningen under FN sitt klimatoppmøte var følgende;

– Industrilandene skal kutte sine CO2 utslipp med opp til 50% innen år 2030.
– Overgangsland som Brasil, Russland og India bør ha grenser for sine utslipp, men ikke like strenge som industrilandene.
– Utviklingslandene bør ha grenser for utslipp, men bare dersom rike land bidrar med penger.
– Alle land, både industriland, overgangsland og utviklingsland, må gi penger til en støtteordning som hjelper de utviklingslandene som trenger det.

Som konklusjon vedtok FN at alle land skal redusere utslipp med mindre enn 50% innen 2030. Med dette vedtaket vil verden vil ikke nå to-gradersmålet.

Etter at resultatet var offentliggjort og debattert ble alle delegatene utfordret på å ofre noe for miljøet gjennom å velge ett av fire alternativ. Alternativet bli mye bedre på kildesortering fikk høyest score, mens nei, det vil si at en ikke var villig til å ofre noe, fikk nest flest stemmer. Så var det en del som var villig til å velge en kjøttfri «mandag», og noen som bestemte seg for å ikke nye kjøpe klær før påske.
Oppfordringene om å ofre noe er herved gitt videre!

Les Bergensavisen sin reportasje fra klimatoppmøtet her på skolen.

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

X