Vg2 i USA

Vg2 på amerikansk skole

Hvert år reiser inntil 30 elever på Vg2 studiespesialisering til våre to kristne samarbeidsskoler i USA. Disse fortsetter i Vg3 når de kommer tilbake til Norge. Tilbudet er godkjent av Kunnskapsdepartementet og baserer seg på en avtale med USA-skolene om faglig tilrettelegging slik at elevene har et best mulig grunnlag for å følge undervisningen når de kommer hjem i Vg3. Det blir gitt noe ekstraundervisning i sentrale fag når elevene er i USA og når de kommer tilbake til Norge. Lærere og skoleledelsen besøker USA-skolene ved flere anledninger. Skolens egne elever i Vg1 har fortrinnsrett. 
Skoleåret 2016/2017 får elevene støtte fra Statens Lånekasse for utdanning til delvis dekning av skolepenger (85 %). De får også borteboerstipend og reisestipend. Stipend-ordningene fra Lånekassen er på kr. 125 000. Forventet elevbetaling i tillegg til dette vil normalt være ca kr 40 000 – 50 000,-. Lommepenger kommer i tillegg.

Hillcrest Lutheran Academy

www.ffhillcrest.org 
Internatskole med 250 elever fra 7. – 12. årstrinn. 
Beliggenhet: Fergus Falls, Minnesota.
Eies av Lutheran Brethren.

DSC_2550

Cuyahoga Valley Christian Academy

www.cvcaroyals.org
Eksternatskole med 800 elever fra 7. – 12. årstrinn.
Beliggenhet: Cuyahoga Falls, Ohio, nær byen Akron.
Interkonfesjonelt eierskap.

Se bilder fra CVCA.

CVCA

Korttidsutvekslingen STEP

De tre elevene til høyre på bildet er (fra venstre) Silje-Sofie, Sebastian og Kristine.

De tre elevene til høyre på bildet er (fra venstre) Silje-Sofie, Sebastian og Kristine.

Hver høst drar en gruppe Vg1-elever på en 10 dager lang elevutveksling til samarbeidsskolen vår Cuyahoga Valley Christian Academy, som ligger i Ohio i USA. Elevene bor hos amerikanske elever og går på den amerikanske skolen på dagtid. De drar også på forskjellige utflukter, noen ganger sammen med de amerikanske vertselevene. Slik kan de teste litt ut om de ønsker å søke seg til Vg2-året i USA, enten til Cuyahoga eller til Hillcrest. Som del av STEP-opplegget (Short Term Exchange Program) kommer de amerikanske elevene til Norge noen måneder senere, og da er det de norske elevene som er vertskap.

Silje-Sofie Skomedal, Kristine Flåten og Sebastian Vangsnes deltok på STEP høsten 2014, og forteller om mange gode opplevelser fra oppholdet.

– Hva var årsaken til at dere ville dra på korttidsutveksling?

– Jeg ville se hvordan det var å bo hos vertsfamilie i tilfelle jeg ville ta Vg2-året på Cuyahoga i USA, sier Silje-Sofie. Og en venninne av meg sa jeg bare måtte dra på STEP-turen, og det var kjempekult å være i USA én uke, fortsetter hun . Og hvis en ikke skal til USA året etter får en i alle fall en liten smakebit, poengterer Silje-Sofie.

– Hvordan opplevde dere det å bo i vertsfamilie?

– Jeg bodde hos to ulike familier og de var veldig forskjellige og tok i mot meg på veldig forskjellig måte, sier Kristine.

– Det var overraskende gøy, synes Sebastian. – Vertsfamilien var veldig snille.

Silje-Sofie trodde det skulle bli skummelt, men opplevde å bli tatt veldig godt i mot.

De tre elevene har mye å fortelle fra korttidsutvekslingen. De kjente igjen noen typiske amerikanske ting på skolen som de har sett på film, som skolekantine, skolebuss og alle skolelagene innenfor sport. Alle må ha en sport et par av skoleårene to timer pr dag. Sport er stoltheten til skolen. Og så har de cheerleading, og er gode på terrengløp.

– Hva fikk dere ut av oppholdet språklig sett?

Sebastian forteller at han begynte å tenke på engelsk, og at han snakket mindre norsk enn noen gang tidligere.

– Jeg var sliten i begynnelsen for jeg måtte tenke så masse, for jeg er ikke så god i engelsk, svarer Kristine.

– Enig, kommer det kontant fra Silje-Sofie. – Men man kommer ganske raskt inn i det, og det er gøy å få brukt språket aktivt, synes hun.

– Hva var det kjekkeste under oppholdet?

– Cedar-point, som er en fornøyelsespark, og da var vi sammen alle de norske og amerikanske elevene, forteller Silje-Sofie og smiler stort. – Og så var det kjekt å bli kjent med de fire som er der nå, fortsetter hun.

– Den amerikanske fotballkampen vi fikk se på var det kjekkeste, mener Kristine. – Det var hjemmekamp for skolen og første gangen de vant. – Det var mye snakking og ikke så mange som så på, forteller hun videre.

– Var veldig kjekt å ha bursdag der og få oppleve sweet-16, og de gjorde så mye ut av det, sier Sebastian.

Nye venner og mange gode opplevelser sitter de tre elevene fremdeles igjen med etter STEP-turen. I tillegg skal Kristine tilbake til Cuyahoga neste år og være dere i hele Vg2.

X